Varför längre ledtider på elektronik

Martinsson får många frågor kring varför ledtider på elektronik skenar. Är allt på grund av COVID-19? Det är en stor bidragande orsak men det är inte hela sanningen, det är flera olika faktorer som bidrar till att marknaden för elektronik ser ut som den nu gör.

Det går att läsa i många olika nyhetsmedier att det är ett stort tryck på IC-wafers produktionskapacitet sedan 2019 och början av 2020. Mycket drivet av ny teknik som efterfrågas på marknaden, 5G-nätverk, 5G-aktiverade smarttelefoner, AI och IoT-enheter, robotautomationsteknik, nya TV-apparater, nya spelkonsoler, datacenter för sociala medier på internet och för att inte glömma tekniskt tunga elfordon. Pandemin ökade efterfrågan på att uppgradera internetinfrastrukturen globalt för att göra det möjligt för människor att gå i skolan och arbeta hemifrån, köpa mat online vilket har lett till ökad efterfrågan på nya datorer, webbkameror, headset, datorskärmar , tangentbord m.m.

Detta har lett till en allokerings situation, särskilt för IC och TFT-paneler, men på senare tid har vi också läst rapporter om brist på koppar och andra råvaror som vanligtvis används för elektronikutrustning. Därför har materialpriserna ökat drastiskt och håller i sig längre än vad vi normalt ser på marknaden.

Samtidigt har fraktkostnaderna ökat eftersom varje tillgänglig container är fullastad till kapacitetsgränsen. Och på grund av pandemibegränsningar tar processen längre tid, så ökade transportkostnader har också blivit en ny normal.

Sedan inträffade det nya tragedier, brand i Renesas Japan-anläggning och allvarliga vinterstormar som stängde IDMs Infenion och NXP:s amerikanska fabriker i Texas, och de förväntas inte återuppta produktionen förrän i april, så det har skett en rad incidenter som alla bidrar till den svåra marknadssituationen som alla stöter på idag.

Även om det har gjorts stora investeringar i nya IC-wafer-fabriker för att stödja det nya teknikskiftet och fordonsindustrin, kan det ta upp till två år att etablera en stabil massproduktion av wafers. Vi bevakar ständigt situationen och tyvärr ser vi inte så mycket chans att situationen förbättras under resten av 2021. Mycket troligare kommer vi att vara långt in i 2022 innan marknaden stabiliseras.


Tillbaka till alla artiklar

Circuit Board Globe Design 1947174