Magnetsensorer

AMS är världsledande med sitt breda sortiment av magnetiska positioneringssensorer.

AMS sensorerna är direkt anpassade till marknader som Industri, Medicinsk, Robotar, Automotive och Konsument elektronik. AMS har en unik patenterad teknik att känna av magnetfält vilket gör AMS magnetsensorer till de mest robusta och störningsokänsliga man kan hitta på marknaden. AMS magnetsensorer finns därför i många säkerhetsapplikationer där högsta prioritet är att det inte går att störa sensorerna. Varje chip innehåller 4-5 hallelement vilka sammarbetar enligt en patenterad algoritm. Man behöver inte avskärma eller skydda sensorn mot omgivningar som normalt sänder magnetfält ex. elmotorer.

AMS Magnetisk positioneringssensorer indelas i följande grupper.

EasyPoint™ Joystick Position Sensor: AS5013 innehåller 5st hallelement vilket ger en två dimensionell positioneringssensor. Denna sensor är direkt anpassad för smarta Joystick applikationer. X-Y koordinaterna levereras via standard I2C interface. Kretsen är förpackad i QFN 16 (4x4x0.55mm) och specificerad till -20oC till +80oC. En sensor till En komplett joystick – enkelt.

Linjära sensorer: AMS linjära sensorer finns med upp till 12 bitars upplösning och då har man en linjär noggrannhet på 0.0488 µm. AMS har också snabba linjära sensorer vilka kan känna av magnetiska förändringar vid hastigheter upp till 20m/sek. Linjär magnetsensorer används oftast vid ändläge positionering men de kan också användas då man har cirkulära magneter och vill mäta roterande rörelser. Det finns sensorer för alla applikationer och miljön är inga problem – 40oC till +125oC är standard. Det finns Digitalt eller PWM interface finns att välja på.

Rotationssensorer: AMS har ett stort urval på magnetsensorer med roterande/vinkel avkänning. Det finns över 25 olika typer med olika prestanda/specifikationer. Med 14 bitars upplösning kan man dela upp ett varv i bitar på 0.0219o (ca 16.384steg). Beroende på vilken noggrannhet man vill ha så kan man mäta rotationshastigheter upp till 82.000rpm. Det finns enkla sätt att sätta 0 position och kommunikationen sker via I2C, PWM, Serie eller Analogt interface. Magnetsensorer är ofta tänkta för tuffa miljöer och behöver vara mycket robusta, därför är temperaturområdet utökat från -40oC till +150oC. Magnetens avstånd till kretsen och eventuellt material däremellan påverkar styrkan på magnetfältet och i specifikationerna så kan magnetfälten varierar mellan 20mT-80mT. Detta ger en ganska stor flexibilitet i den mekaniska konstruktionen.

3D Absolute Position Sensors: Här lanserar AMS en helt unik 3D sensor. Exakt positionering av ett föremål i X, Y och Z led är något unikt. Om man tar applikationen Joystick så kan ett chip känna av alla lägen inklusive höjdled. Chippet kan ge koordinaterna för X, Y och Z inom en radie upp till 50mm från chippet. Det finns många olika applikationer där man behöver 3D mätning/positioneringar och nu kan man göra det med 1 chipp i stället för en rad mätpunkter som ska samordnas. Denna 3D sensor finns i tempområde från -40oC till +150oC och en 18V version för Automotive samt 3V version för industrin. Kretsen har också en inbyggd watchdog, magnetfältslarm, överspänningsskydd, avbrottslarm, EEPROM och mycket annat. Kommunikationen om koordinaterna går via SPI eller PWM interface.

Generellt för AMS magnetisk positionerings sensorer gäller hög säkerhet, hög tillförlitlighet och anpassning/kvalificeringar till olika industrigrupperingar ex. Automotive AEC-Q100.

För att förenkla design och utveckling så finns ett stort antal utvecklings/demo kit samt ett flertal applikationsnoter vilka tillsammans med omfattande datablad gör livet enklare för konstruktörerna.

För mer information: Magnetsensorer


Tillbaka till alla artiklar

Magneter Samlade